Usability & UX τι σημαίνει και γιατί μας ενδιαφέρει;

26 Ιανουαρίου 2024

Usability & UX

Τι είναι το Usability

Usability σημαίνει με μία λέξη, χρηστικότητα. Στο Internet όταν μιλάμε για Usability, αναφερόμαστε σε μια σειρά από κανόνες οι οποίοι καθιστούν τις ιστοσελίδες κατανοητές, ενστικτώδεις και εύχρηστες για όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες.

Ο κλάδος που ασχολείται με τη βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων, δηλαδή το Usability, συνδυάζει γνώσεις και τεχνικές από πολλούς κλάδους, όπως HCI (Human Computer Interaction), digital marketing, επικοινωνία, ψυχολογία και design και μπορεί να έχει πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα στην συνολική εικόνα μιας εταιρείας και το κυριότερο, στις πωλήσεις της.

Τι είναι το UX

Το UX, δηλαδή το User Experience αναφέρεται στη συνολική εμπειρία που προσφέρει ένα site ή μία εφαρμογή στο χρήστη. Η εμπειρία αυτή αποτελείται και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι και η χρηστικότητα.

Πέρα από το Usability όμως, σημασία έχουν μια σειρά άλλων χαρακτηριστικών όπως το Credibility (η αξιοπιστία), το Findability (η ευκολία εύρεσης μιας πληροφορίας), το Desirability (το πόσο επιθυμητό είναι ένα προϊόν ή μια υπηρεσία) κ.α. Ελέγχοντας αυτούς τους παράγοντες, εξασφαλίζουμε ένα θετικό UX για τους επισκέπτες μιας σελίδας.

Γιατί μας ενδιαφέρει

Η ικανοποίηση του πελάτη και η θετική εμπειρία μετά από την επαφή του με την ιστοσελίδα μιας εταιρείας, είναι κρίσιμη για την επιτυχία στο ηλεκτρονικό επιχειρείν και ακόμα περισσότερο στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Πιο συγκεκριμένα, βελτιώνοντας ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μέσω του Usability, μπορούμε να πετύχουμε:

  • Αύξηση conversion rates
  • Βελτίωση της αντίληψης για το brand (brand perception)
  • Διατήρηση πελατών (customer loyalty)
  • Μείωση κόστους εξυπηρέτησης πελατών

Tags: Usability, UX,

Ας Δουλέψουμε Μαζί

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ξεκινήσετε