E-shop: Τα λάθη που οδηγούν σε μη ολοκληρωμένες αγορές

29 Ιανουαρίου 2024

Mobile Commerce

Το θέμα που απασχολεί σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ένα e–shop είναι η εγκατάλειψη των αγορών και κατά το 97% οφείλεται αποκλειστικά στις αγορές μέσω κινητού τηλεφώνου.

Αυτό θέλει να μας πει ότι στα 100 γεμάτα καλάθια μόνο τα τρία από αυτά θα οδηγήσουν σε αγορά. Δείτε παρακάτω τα λάθη που γίνονται συνήθως και πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.

Κατασκευή E-shop Ηράκλειο Κρήτης

Εκτεταμένη διαδικασία checkout

Ένας εξοικειωμένος χρήστης πραγματοποιεί συνήθως τις αγορές του σε ένα e-shop μέσω του κινητού τηλεφώνου του, ο οποίος είναι και πιο ανυπόμονος κατά τη διαδικασία της αγοράς.

Κάντε λοιπόν τα βήματα του checkout λιγότερα και χωρίς να ζητάτε πρόσθετες πληροφορίες σε κάθε βήμα, γιατί το μόνο που καταφέρνετε είναι να ενοχλήσετε και τελικά να χάσετε τους πιθανούς σας πελάτες.

Τα e-shop που χρησιμοποιούν έτοιμα website templates τις περισσότερες φορές η διαδικασία του checkout δεν είναι φιλική προς τον χρήστη.

Είναι σημαντικό λοιπόν να εντοπίσετε τα πεδία που μπορείτε να βελτιώσετε, ώστε να κάνετε πιο ομαλή τη συνολική διαδικασία του checkout.

Ανεπαρκής σχεδιασμός

Η εμπειρία περιήγησης που έχει ένας χρήστης σε desktop είναι τελείως διαφορετική από την αντίστοιχη σε mobile περιβάλλον. Μπορεί τα pop–ups, τα προωθητικά stickers και γενικότερα τα επιπλέον χαρακτηριστικά να είναι βοηθητικά σε desktop, όταν όμως οι επισκέπτες βρίσκονται στην οθόνη των smartphones, όλα τα παραπάνω δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση μιας αγοράς.

Αποτέλεσμα είναι οι επισκέπτες να εγκαταλείπουν το καλάθι των αγορών και να μην επιστρέφουν στο e–shop, διότι θυμούνται την αρνητική τους εμπειρία. Εάν υπάρχουν στοιχεία στην ιστοσελίδα σας που δεν χρησιμεύουν σε κάποια λειτουργία, αφαιρέστε τα από την mobile εμφάνιση του e–shop σας.

Κατασκευή E-shop Ηράκλειο Κρήτης

Αργή ταχύτητα φόρτωσης

Οι χρήστες από κινητά τηλέφωνα ή tablets μπορούν και πραγματοποιούν τις αγορές τους από όπου κι αν βρίσκονται. Η ταχύτητα φόρτωσης του e-shop παίζει καταλυτικό παράγοντα για το αν θα ολοκληρώσουν την αγορά τους.

Ακόμα κι αν ο χρήστης είναι υπομονετικός στη διαδικασία του checkout, το πιθανότερο είναι να καταλήξει σε επαναλαμβανόμενες εσφαλμένες συναλλαγές.

Δεν διατηρείτε τα στοιχεία του χρήστη

Η περιήγηση μέσω mobile δεν είναι σε καμία περίπτωση συνεχόμενη. Αντίθετα, διακόπτεται από κλήσεις, μηνύματα, ανοιχτές εφαρμογές και άλλες τέτοιου είδους παρεμβάσεις που υπάρχουν σε mobile περιβάλλοντα.

Εάν το καλάθι του e–shop σας δεν αποθηκεύσει τα επιλεγμένα προϊόντα, προφανώς κανένας επισκέπτης δεν θα ολοκληρώσει την αγορά του. Βεβαιωθείτε ότι καλάθι του e–shop σας αποθηκεύει το περιεχόμενό του.

Έτσι, σε περίπτωση που ένας επισκέπτης εγκαταλείψει τη σελίδα για ένα μικρό χρονικό διάστημα, θα μπορέσει να ξαναβρεί τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν και τελικά να τα αγοράσει.

Κατασκευή E-shop Ηράκλειο Κρήτης

Προβλήματα με τις φόρμες εγγραφής

Είναι αποδεδειγμένο πως μία φόρμα εγγραφής αποθαρρύνει τους επισκέπτες να ολοκληρώσουν μία αγορά. Οι περισσότεροι δεν έχουν ούτε τον χρόνο ούτε τη διάθεση να συμπληρώνουν φόρμες που αφορούν τους ίδιους, αφού στην πραγματικότητα το μόνο που θέλουν είναι να αγοράσουν ένα προϊόν.

Γνωρίζουμε πως είναι σημαντικό να αποκτάτε νέους subscribers, όμως η προσθήκη μιας φόρμας εγγραφής μπορεί να απομακρύνει τους πιθανούς πελάτες σας. Ρωτήστε λοιπόν τους νέους πελάτες σας εάν θέλουν να πραγματοποιήσουν την αγορά ως επισκέπτες ή αν θέλουν να εγγραφούν στο e–shop σας. Αυτός είναι ο πιο ομαλός τρόπος να προσθέσετε μία φόρμα εγγραφής.

Περιορισμένες επιλογές στον τρόπο πληρωμής

Ένα αξιόπιστο e–shop θα πρέπει να προσφέρει στο κοινό του όλους τους σύγχρονους τρόπους πληρωμής. Σκεφτείτε πως ένα από τα χαρακτηριστικά ενός πιθανού πελάτη είναι και ο τρόπος πληρωμής που θα επιλέξει.

Ένα e–shop το οποίο προσφέρει μόνο τη δυνατότητα πληρωμής με αντικαταβολή, προφανώς αποκλείει ένα μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού που προτιμά να κάνει αγορές με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Συμπέρασμα

Να θυμάστε να ελέγχετε τακτικά όλους αυτούς τους παράγοντες που κάνουν ένα e–shop responsive σε mobile περιβάλλοντα.

Πιστεύουμε πως το mobile commerce είναι το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου, για αυτό να θυμάστε πάντα να ελέγχετε εάν όλες οι αλλαγές που γίνονται στο e–shop σας είναι φιλικές για κινητά.

Εκτιμούμε πως όσο πιο φιλικό είναι ένα e–shop σε mobile συσκευές, τόσο πιο πολύ μειώνονται οι πιθανότητες εγκατάλειψης του καλαθιού.

Tags: Κατασκευή E-shop, Κατασκευή Ιστοσελίδων,

Ας Δουλέψουμε Μαζί

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ξεκινήσετε